Zoeken
  • Helene Baarda

Psychiaters van nu zijn supersterren

Psychiaters zijn nu supersterren, wat zegt dat over deze tijd? In een artikel van NRC van zaterdag 18 juli staat helder omschreven wat de huidige tijdgeest is in onze zoektocht naar zingeving en geluk. Met Damiaan Denys die aandraagt dat we perfectie najagen die onhaalbaar is, en blind zijn voor teveel willen. Dirk De Wachter over het gevoel van leegte en zinloosheid waar veel mensen last van hebben en Paul Verhaeghe die het belang schetst van investeren in de verbinding met anderen.


Maar eerst... waarom houd mij dit bezig?


Wat ik zelf in de wereld wil zetten sluit hierbij aan. Ik gun het jou dat je vertrouwen in jezelf voelt. Dat je toegang hebt tot je levenslust, verbinding en liefdevolheid naar jezelf en anderen, wat er ook in je leven speelt. Ik begeleid je daar graag in door samen met jou dat pad op te gaan, dat avontuur aan te gaan. Samen ontdekken wat je ervaart en hoe je daarop reageert, en weer verder kunnen gaan vanuit een stevig gevoeld eigen kompas.


Zodat je steeds meer gaat leven vanuit je volle potentie, en dat in de wereld zet. Als je toegang hebt tot die bron in jezelf, wordt het ook steeds gemakkelijker om keuzes te maken die echt bij jou passen. Een tevreden(er) mens te zijn die zingeving ervaart.


Zelf ken ik dit proces maar al te goed. Ik heb ondervonden dat hoe dichter je bij jezelf staat en jezelf daarin serieus neemt en durft te uiten, hoe meer toegang je hebt tot antwoorden en levenslust. En ik weet dat het continue najagen van geluk de omgang met wat even niet loopt in de weg kan staan, en hoe ik hier mee om kan gaan.Artikel NRC 18 juli 2020 >

'Zingeving Psychiaters trekken een groot publiek. Met hun diagnose van de tijdgeest (leeg) en de menselijke conditie (lijden) raken ze een snaar. ...Drie van hen over hun succes. De te grote aandacht voor ego en succes leidt volgens de Vlaamse psychiaters af van de werkelijke bron van zingeving: de ander. Diep geluk, echte zingeving, komt nooit uit jezelf maar uit verbinding met en het geluk van anderen om je heen, zeggen zij. ...Ondanks hun inhoudelijk grote verschillen hebben deze psychiaters één ding gemeen: ze zetten zich fel af tegen het streven naar perfectie en tegen de etiketteringsdrift die heerst rondom psychisch lijden. Ze drukken hun toehoorders op het hart dat pijn er nu eenmaal bijhoort'.


Het hele artikel vind je hier:


https://www.nrc.nl/nieuws/2019/12/12/volle-zalen-voor-de-psychiater-a3983462

Een versie van dit artikel verscheen ook in NRC Handelsblad van 14 december 2019

#DamiaanDenys #DirkDeWachter #PaulVerhaeghe #zingeving #Zijnsoriëntatie

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven