Zoeken
 • Helene Baarda

De natuur verhoogt jouw gezondheid


“Nature boosts your health in a surprising number of ways, finds new research” is een artikel van het World Economic Forum. Veel mensen weten onbewust dat de verblijven in de natuur gezond is. Een aantal effecten zijn nu ook wetenschappelijk onderzocht en bewezen.

Hieronder staan een aantal voor ons interessante onderzoeksresultaten van dit engelstalige artikel:

 • In een studie bleek dat de natuur een mogelijke behandeling is voor ADHD bij kinderen. Activiteiten in de natuur verminderen ADHD symptomen aanzienlijk beter dan activiteiten die in een andere omgeving worden gedaan, zelfs wanneer deze activiteiten identiek waren.

 • De Japanse praktijk van ‘forest bathing‘ (minimaal 30 minuten verblijven in de nabijheid van bomen) heeft aangetoond dat

 • het de hartslag en de bloeddruk verlaagd,

 • de productie van stresshormoon verminderd,

 • het immuunsysteem stimuleert en

 • het algemene gevoel van welzijn bevorderd.

 • Mensen die dicht bij bomen en groenrijke omgevingen wonen, zijn minder afhankelijk van anti-depressiva.

 • Artsen in stedelijke gebieden met veel bomen op de straat, schrijven minder antidepressiva voor dan in stedelijke gebieden zonder bomen.

 • Een Zweedse revalidatiecentrum heeft een natuurbehandeling voor personen om te herstellen van stressgerelateerde stoornissen en oorlogsneurosen. Deelnemers met ernstige stress en/of milde tot matige depressies hadden daarna aanzienlijk minder psychische gezondheidszorg nodig.

 • Oudere mensen hebben meer kans om langer te leven als ze in de buurt van groenrijke omgevingen wonen.


Mirjam Lancewood: "Het kost mij 2 weken weer in de natuur te wennen"


Alle reden dus om naar buiten te gaan. En dit zijn alleen nog maar de lichamelijke en mentale effecten. Er is nog veel dat we nog niet weten. Waarom het energetisch zo goed voor ons werkt om in de natuur te zijn? Wat maakt dat we per direct ruimte in ons hoofd ervaren? Ik vermoed dat dit veel te maken heeft met dat dat wij uit natuur voortkomen. Evolutionair gezien leven we nog niet zo lang in een bebouwde omgeving. Al onze cellen zijn nog ingesteld op leven in en met de natuur. Gelukkig maar. Dat we dit maar nooit mogen kwijtraken.

Wie mij daarin inspireert is Mirjam Lancewood. Een Nederlandse die jaren met haar man Peter in de totale wildernis van Nieuw-Zeeland leefde. Ze is bekend door haar boeken waaronder 'Mijn leven in de wildernis'. In dit boek vertelt ze hoe het haar altijd 2 weken kost voordat ze weer volledig één is met de natuur. Dat het tijd kost het 'normale' leven achter zich te laten klinkt logisch. Maar bijzonder vind ik vooral dat ze na een paar weken weer beter kan ruiken, wild kan spotten en zich dan pas weer volledig verbonden voelt.


We weten het eigenlijk wel: Wij zijn Natuur. Let's keep in touch.10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven