Zoeken
  • Helene Baarda

Corooning, bezinning op de essentie.
"Dit gesprek hadden we anders nooit gehad”, zeggen we als collega-trainers tegen elkaar over de telefoon. Een gesprek in alle rust, mijmerend over wat corona ons te zeggen heeft. Uiteraard zijn ook wij begaan met iedereen op de wereld, en in onze familie- en vriendenkring, die directe gevolgen van corona ondervindt. Financiële stroppen, zorgen om ouders, corona komt nu echt dichtbij. 

Ik heb dan ook erg getwijfeld of ik deze blog zou schrijven, want ik wil niemand kwetsen die te maken heeft met de schaduwkanten van corona. En toch voel ik naast alle ellende ook een ander level, een keerzijde van de medaille. Een kant van dichtbij de essentie komen van wat werkelijk telt.


Wie ben jij om niets te doen

De ratrace komt tot stilstand en je mag onthaasten.  Feestjes, uitgaan, sporten, vakantieplannen of zelfs financiën vallen weg.  Wat gisteren zeker was, staat vandaag op losse schroeven. Alles verandert met de dag. De eerste dagen van je half lege agenda zijn misschien ongemakkelijk.  Je gaat als een gek je kasten opruimen, je administratie doen. Omdat je je schuldig voelt als je nu niets zou doen, de actie-stand ken je immers zo goed.  Je beseft dat mensen in de zorg zich nu het vuur uit de sloffen lopen, dus wie ben jij om niets te doen?


Corooning

Dan komt het moment dat je jezelf hopelijk die rust gaat gunnen.  Ik noem het  #corooning;  cocooning tijdens corona.  Weken van ongeplande ruimte. De verplichte rust van meer aan huis zijn biedt een kans om dieper te ervaren waar je energie van krijgt.  Er ontstaat tijd om te voelen wat ertoe doet in je leven, en wat niet. Of je leven nog past bij wie jij ten diepste bent of wilt zijn.

Ook hebben we nu op een andere manier contact met elkaar. De overheid vraagt ons om selectief te zijn in ontmoetingen. Wie ga je nog zien en wie niet, en waarom? Het stemt tot nadenken hoe we met elkaar willen samenleven.  Ik voel mij nu sterk emotioneel betrokken met mijn naasten, juist omdat ik ze minder zie en met ze meeleef. Ik bel met degenen die mij na aan het hart staan, en besef nog beter wie tot die inner circle horen.


Overgave

Deze periode vraagt om overgave aan wat er gebeurt. Hoe je reageert op de gevolgen van corona is grotendeels een keuze. Laat je de angst reageren en verdwijn je erin? Of kies je ervoor om onzekerheden niet weg te duwen en ermee te 'zijn'? Juist door gevoelens toe te laten en ze niet groter of kleiner te maken kan je ze beter dragen. Ook je reactie op alle nieuws rond corona is een keuze. Als je er onrustig van wordt, beperk dan het aantal momenten dat je nieuws tot je neemt.

Kies ervoor om vol te ervaren wat voor jou belangrijk is. Het leven heeft zoveel meer te bieden. De zon, de eerste narcissen, de vogels, of jouw verbondenheid met het grotere geheel. 


Dat je gelukkig en gezond mag zijn

Omdat corona alle landen en alle mensen aangaat, voel ik mij nu sterk met de ander verbonden. Ik besluit deze blog graag met een stukje uit de indringende column van Paulien Cornelisse in de Volkskrant van 14 maart.

Waar ik dezer dagen graag over fantaseer is dit: een willekeurige persoon loopt met lichte paniekgevoelens door de winkel en gooit zoveel mogelijk wc-papier in zijn kar. Hij vraagt zich af: heb ik nog genoeg paracetamol? En rijst? Hoelang gaat dit eigenlijk duren? En dat deze persoon zich dan ineens iets meer kan voorstellen bij de situatie dat je geen wc-papier hebt, maar ook geen warme kleren, geen luiers voor de baby, geen huis, geen land en weinig toekomst”.


Ik wens iedereen toe, vanuit de Metta meditatie....


Dat je veilig mag zijn.

Dat je vrij mag zijn van lijden.

Dat je gezond mag zijn.

Dat je gelukkig mag zijn.

Dat je vredig mag zijn.

Dat je mag leven in lichtheid.

Dat je heel mag zijn.


Helene Baarda


#corooning

157 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven